Pr. Marin Mateescu

Pe la anul 1025 d.H. intr-un frumos rasarit de soare, in oraselu numit Epivat, nu departe de vestita cetate a Bizantului, Constantinopolul se naste intr-o familie de neam bun si oameni invatati dreptcredinciosi fetita Parascheva, botezata in religia crestina. De multe ori mama sa o lua la biserica si astfel in Casa Domnului fiind la varsta de 10-12 ani aude cuvintele din Scriptura: „Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de Sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie” [i] . Inca din fargeda varsta „ardea” fata de dragostea lui Dumnezeu si a semenilor, de multe ori facand milostenii cu cei necajiti, dezbracandu-se chiar de hainele sale bune pentru a le da celor saraci.

Vesminte Cuvioasa ParaschevaPentru asemenea fapte nu de putine ori este certata de catre parinti. Fara stirea stirea lor pleaca la Constantinopol, apoi la Ieruslimintr-o manastire de maici, pe malul Iordanului, prin trairea si credinta ei uimind celelalte vietuitoare ale manastiri.

La douazeci si cinci de ani ingerul Domnului i se arata in vis poruncindu-i sa se intoarca in tinutul parintilor pentru ca acolo sa-si dea duhul in mainile lui Dumnezeu. Implind porunca dumnezeiasca vine in tara sa unde isi petrece ultimii doi ani la biserica din sat, pentru ca la varsta de douazeci si sapte de ani sa se mute cu duhul in ceruri.Sosind ziua mutarii sale s-a rugat pentru toti, pentru Biserica, pentru slujitori si bolnavi si apoi si-a dat sufletul in mainile Domnului si trupul dupa obiceiul crestinesc a fost inmormantat.

Top